Select Page

Webydo

Webydo

Skapa din egen hemsida med Webydo

Webydo är ett relativt nytt verktyg på marknaden som du kan skapa gratis hemsida med. Det är främst riktat mot webbdesigners som tröttnat på att skriva massa rader kod för att skapa en webbplatsdesign. Verktyget är unikt på många sätt och man märker att det är väl genomtänkt. Webydo är molnbaserat vilket innebär att de hemsidor du skapar med verktyget automatiskt kommer lagras på en molnplattform. För dig som användare kommer inte detta märkas, men det är förmodligen tack vare detta som Webydo kan erbjuda så generös hostinglösning. Verktyget är väldigt flexibelt och låter designen styra vilket innebär att du kan få din sida att se ut precis som du vill genom att flytta runt dina element. Direkt när du startar ditt webbprojekt kommer du få tre val:

 1. Bygg din hemsida från grunden.
 2. Bygg din hemsida från en färdig struktur.
 3. Bygg din hemsida från en färdig designmall.

Nästan alla andra verktyg vi skrivit recensioner om här på Gratishemsidor.nu utgår från nummer 3, men Webydo låter dig alltså själv styra över både design och struktur hela vägen från grunden. Detta gör att Webydo närmar sig de traditionella installationsbaserade verktyg som man kan använda sig av för att bygga hemsidor. Då tänker jag främst på Dreamweaver och Microsoft Expression Web. När du väljer alternativ 2 eller 3 så kommer du få ett antal olika strukturmallar och designmallar att välja på, men du kan så klart redigera dessa sedan precis hur du vill.

 

Är Webydo rätt gratis-hemsida-verktyg för mig?

 • Webydo har ett administrationsgränssnitt där språket är engelska.
 • Du kan skapa obegränsat med hemsidor i Webydo även i gratisversionen och du får generöst med utrymme. (1 gb)
 • Sidorna du skapar får helt OK sökmotorotimering. Tyvärr används inte subdomän där du kan styra över namnet. Du har möjlighet att ändra både url-text, titel, beskrivning och nyckelord för dina sidor men alltså inte för själva sajten. URL-texten har också en begränsning att man bara får använda bokstäver och siffror och därmed försvinner bindestreck som är vanligt att man bygger upp url:er med.
 • Efter att du satt upp din hemsida så får du se en kort instruktionsvideo som ger dig bra överblick över systemet.
 • Du har ett antal färdiga element att välja på. Dessa element är allt från kontaktformulär till nyhetsflöde och är enkla att arbeta med.
 • När du utvecklar din sida i Webydo så kan du välja mellan designläge, innehållsläge och visningsläge. I designläget kan du ändra strukturen på din sida, i innehållsläget kan du smidigt ändra texter på sidan och visningsläget är precis vad det låter som.
 • Du får en webbadress som denna: http://site256046.webydo.com/ där vi tycker det är synd att man inte kan få välja något istället för ”site256046”, men normalt sett så köper man ändå till en domän till sin hemsida tillslut.
 • Om du vill ha en riktig domän så går det att koppla på, men då måste du betala för deras premiumpaket. (Om du betalar per år så kostar det idag ca 50-60 kr/mån. Alltså 600-700kr per år.) Då får din hemsida innehålla hur många undersidor du vill och du får använda upp till 2gb utrymme istället för 1gb.
 • Både administrationsgränssnittet och den färdiga exempelsidan är snabbladdade, med de bilder jag använt på sidan som är de som följde med mallen tar något lång tid att ladda. Möjligtvis använder sig inte Webydo av ett CDN (Content Delivery Network) vilket kan göra att statiskt material som bilder kan ta tid att ladda om sidan är lagrad i ett annat land.
 • För att låta sidan byggas i ett WYSIWYG-(What you see is what you get)-läge så styrs designen på sidan rätt mycket med absolut positionering och Z-index. Detta spelar för slutanvändaren ingen stor roll, och jag tycker att html-koden som genereras ser bra ut.
 • Eftersom Webydo ger dig möjlighet att bygga din sida hur du vill utan restriktioner så lämpar sig detta verktyg bäst för mer erfarna användare. Är du nybörjare på att bygga hemsidor så kan det bli för många val och funktioner i detta verktyg.
 • Glöm inte att spara en undersida innan du byter till nästa. Vi glömde detta en gång och blev av med det textinnehåll vi hade skrivit på sidan.

 

Viktig information om Webydo.

Reklamkrav: NEJ (Helt reklamfritt!)

Gratisperiod: Det är gratis tills man vill betala för att koppla på en egen domän och få mer utrymme.

 

Nedan är ett screenshot från admin-verktyget när man utvecklar sin sida på Webydo.

Webydo

Se exempelsidan vi gjort här.

Skapa din egen hemsida med Webydo

 

Har du skapat en egen hemsida med Webydo?

Kommentera gärna nedan och ge oss adressen till din sida så vi får se hur den ser ut.

 

Om du har några synpunkter om detta gratisverktyg eller om vad vi skrivit om det, kommentera gärna nedan i kommentarsfältet. Och glöm inte att rösta.

 

About The Author

Gratishemsidor.nu

Vi har jobbat med att bygga hemsidor på traditionellt vis i många år, men på senare tid så har vi börjat intressera oss för denna typ av tjänster där man med enkla medel kan få ihop en hemsida snabbt. Sedan 2013 har vi skrivit recensioner och artiklar om allt från tjeckiska till amerikanska tjänster där alla har gemensamt just det att skapandet är enkelt och gratis.

2 Comments

 1. Edwin Reffell

  Måste hemsidan kontinuerligt uppdateras som en blogg? Tar ni bort den om den inte uppdateras efter en viss tid utan att kontakta den som lagt ner allt arbete på den? Vad är skillnaden mellan en hemsida och en domän?

  Svara
  • Administrator

   Jag har aldrig haft problem med att en sida blivit borttagen hos Webydo, men för att vara på den säkra sidan bör du skicka dem ett mail och ställa frågan till dem. En domän är egentligen bara namnet på din sida, adressen som du skriver i din webbläsare. (t.ex. minwebb.nu). Hemsidan är själva innehållet. Alltså all text, alla bilder och vad du nu väljer att lägga in. En hemsida ska man inte behöva uppdatera lika ofta som en blogg enligt min mening.

   Svara

Leave a reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *