Webnode
Skapa din egen hemsida med Webnode
Webnode lanserade sin första plattform redan 2008, och kom samma år på andra plats i start-up tävlingen Le Web’ 08 i Paris. Under 2016 lanserades deras nya plattform Webnode 2.0; en kombination av det bästa från den första plattformen och nya funktioner inbyggda i en modernare och mer användarvänlig miljö. Webnode är helt gratis att använda, och de har över 40 miljoner användare världen över. Webnode är baserade i Tjeckien, och har sedan starten 2008 varit väl anpassade till sina lokala marknader genom att t.ex. i Sverige erbjuda både plattformen och kundtjänst på svenska.
I skrivande stund finns över 100+ unika mallar att välja mellan när man ska bygga sin hemsida, lika väl fungerande i mobilen och surfplattan som i webbläsaren på datorn. Möjligheten att sortera mallarna efter ämne finns också för den som enklare vill hitta den allra lämpligaste mallen. När hemsidan skapats får man tillgång till mallen standardinnehåll, både för att inspireras till en tydlig struktur, samt möjliggöra enklare skapande av sin hemsidan. Man väljer givetvis själv om man sedan vill efterfölja denna struktur eller ej.
Hemsidans innehåll skapas enkelt med hjälp av sektioner, som både kan skapas tomma eller med redan ifyllt innehåll som man själv anpassar efter behov. På så sätt kan man på några sekunder visa sina tjänster och prislista, bokningsformulär, kontaktinformation och liknande. Varje sektion kan sedan anpassas med önskad bakgrundsbild och annat innehåll såsom text, bilder, videor, nedladdningsbara filer och kartor. Webnodes stora bibliotek av bilder, ikoner och videor finns också tillgängligt att användas direkt efter att hemsidan skapats. Tack vare det enkla dra-och-släpp systemet arrangerar man innehållets placering på sidan, alltid perfekt linjerat. För den lite mer avancerade användaren finns möjligheten att använda HTML-kod för att inkludera externa funktioner och tjänster.
Via den nya mer överskådliga menyn hanterar man smidigt hemsidans olika undersidor, med möjlighet att ändra namn, arrangera samt lägga till nya undersidor. Även nya undersidor kan läggas till med förifyllt innehåll, perfekt för skapandet av en blogg. Inställningar för sökmotorer finns också; metabeskrivning, sidtitel och sidans URL-adress ändras med några knapptryck.
Webnode erbjuder också fyra olika klasser av Premiumtjänster som ger möjlighet att göra hemsidan mer unik. Detta ger bland annat ökat lagringsutrymme, möjligheten att skapa olika språkversioner, aktivering av en egen domän, skapandet av e-postadresser samt medlemsregistrering.
Demosidan vi har gjort med Webnode är en av de bästa vi gjort på kort tid, och den var inte svår att göra heller. Det finns en länk till denna demosida längst ner i artikeln. Hemsidorna man gör är redan från början bra optimerade för sökmotorer. Webnode använder sig inte av mycket reklam i sin gratisvariant av tjänsten vilket gör att sidan hålls ren och snygg. Det känns inte heller som man går miste om särskilt mycket funktionalitet i gratislösningen. Webnode är ett verktyg vi verkligen rekommenderar för nybörjare. Att bygga och designa hemsidor har aldrig varit enklare eller roligare.
Är Webnode rätt gratis-hemsida-verktyg för mig?
- Webnode har ett administrationsgränssnitt som är på svenska.
- Det är väldigt lätt att sökmotoroptimera sin sida. Du får för varje sida välja META keywords och text samt title. URLen är också redan bra från början, men du har möjlighet att editera den.
- Vi märkte att vi la lite extra tid när vi jobbade med denna sidan, men det var inte för att verktyget var tidskrävande utan för att det faktiskt var så enkelt att jobba med att det blev riktigt roligt.
- Det finns en stor mängd mallar att välja mellan och de är välgjorda och genomtänkta.
- Du får en webbadress som denna: gratishemsida.webnode.se vilket känns som en perfekt adress.
- Om du vill ha en riktig domän så går det att koppla på. En domän kostar oftast drygt hundra kronor per år lite beroende av vilken typ av domän man är ute efter.
- Både administrationsgränssnittet och den sedan färdiga hemsidan känns snabbladdade och responsiva vilket både vi och sökmotorerna gillar.
- Det finns stöd för 25 olika språk.
Viktig information om Webnode.
Reklamkrav: JA
Gratisperiod: Det är gratis tills man vill betala för att få bort reklamen eller köpa till någon av de extratjänster som erbjuds.
Se exempelsidan vi gjort med Webnode här.
(OBS! Denna exempelsida är gjord i det gamla verktyget.)
Fler exempelsidor gjorda i Webnode 2.0 finns att titta på i högerspalten här på sidan.
Skapa din egen hemsida med Webnode
Har du skapat en egen hemsida med Webnode?
Lämna i så fall gärna en kommentar här nedanför med adressen till din sida så vi andra får se den.
Om du har några synpunkter om detta gratisverktyg eller om vad vi skrivit om det, kommentera gärna nedan i kommentarsfältet. Och glöm inte att rösta.
WEbnode tyckte jag var bra. Har iofs inte testat någon annan sida men Webnode var iaf bra för mig. :):)
Jag gillar också Webnode!
Det stämmer dock inte att dom har reklamkrav som ni skriver, du kan använda gratisversionen som är reklamfri. Man betalar bara för extratjänsterna.
Man kan också använda sin egen domän gratis om man vill det.
Peace!
Kul att du också gillar Webnode!
Med reklamkrav menar vi den länk till Webnode som hamnar i sidfoten. Jag testade att på exempelsidan vi gjort ta bort denna länk, men fick då meddelandet:
”Skräddarsy Webnodes sidfot genom att aktivera Premiumtjänster.”
Detta kostar från 68kr/mån. (Inte dyrt, men fortfarande reklamkrav i gratisutförandet anser vi)
hej jag skapa nyssen blogg och min fråga e hur tar jag bort bloggen och hur tar jag bort ett inlägg ?!!…….!?
Hej!
Om din jag tolkar din fråga rätt så undrar du hur du tar bort din Webnode-hemsida som du skapat? Detta gör du enklast direkt när du loggat in, genom att klicka på ”Ta bort projekt”.
För att ta bort en enskild artikel i ditt artikelflöde kan du bara klicka på artikeln/inlägget och därefter klicka på det röda krysset uppe till höger.
Hoppas du fick svar på dina frågor. Tveka annars inte att kontakta oss igen.
Hur är det med trafiken på webnode? Klarar man sig på 1gb i trafik och 100 mb i lagringsutrymme om man har endel bilder? Vad händer när man kommer upp i 1gb? Eller hur räknas trafiken på sidan? Vill ju inte att det ska bli segt.. Fattar ingenting av trafik å bandbredd osv 🙁
Skitbra sida med alla jämförelser du gjort,tack åbock!!
Hej!
Kul att du gillar sidan! 🙂
Trafiken tror jag är ganska lugnt om man inte bygger en sida som har väldigt mycket bilder och filmer liggandes på sig. Detsamma gäller lagringsutrymmet, men där känner jag att det kan vara lite väl snålt. Ett tips är att förminska bilder innan du laddar upp dem på din sida så bör 100mb räcka ganska länge.
Som jämförelse har jag på min exempelsida http://gratishemsida.webnode.se/ några hundra unika besökare i månaden. Detta gör att jag ligger på ungefär 1% av den tillåtna trafiken. Visserligen har jag inga stora bilder som behöver laddas.
Hej, jag har inte provat webnode än, men jag har några frågor:
Först vill jag veta svaret på frågan över här, -vad händer när den tillåtna trafiken överskridits?
Jag vill göra ett ”community” där olika personer kan skriva saker (forum)(för dataspel)
Går det att placera in forum i en sida man gör i webnode?
Om inte; kan man göra en blog där personer kan skriva (som i ett forum) i olika ämnen en admin sätter upp?
Kan man i sånna fall lägga till anti-bot system som det ni har här (nio + ? = 18)?
Kan man använda applets (java) helt fritt? eller finns det någon begränsning så?
Jag är inte bra på html, bara på java…
Hej!
Jag vet inte vad som händer när trafiken överskridits, men jag skulle tro att inga fler besökare kan besöka din sida tills nästa månad när ny trafik tillåts.
Man kan lägga in något som kallas forum. Det fungerar mer som ett kommentarsfält, men man skulle kunna bygga upp flera sådana sidor inom olika kategorier för att få en forumfunktionalitet.
Ett antibot-system har jag inte hittat bland Webnodes funktioner.
Det går att bädda in kod på din sida och där förmodar jag att javascript går lika bra som html men det är inte något jag testat.
För att få säkra svar på dina frågor skulle jag råda dig att vända dig direkt till Webnode. Här kan du hitta kontaktinformation:
http://www.webnode.se/kontakt/
Hoppas du blir nöjd!
Hej.
Jag undrar hur man gör för att de skall gå och kommentera på min blogg???
Hej Charlotte!
Förlåt för det sena svaret. Jag ser att du löst problemet på egen hand!
Lycka till med hemsidan och renoveringen! 🙂
Hej!
Tack för en bra jämförelsesajt!
Finns det någon möjlighet i Webnode att ladda upp pdf-dokument, som sedan kan tankas hem av besökarna? Om inte – finns det något gratisverktyg över huvud taget som har en enkel ftp-funktion?
Jag tänker lägga upp en föreningshemsida, där styrelseprotokollen (i pdf-format) ska kunna läsas av medlemmarna. Därav frågan.
Hej!
Kul att du gillar sajten!
Webnode har ingen ftp-funktion men däremot kan du enkelt ladda upp filer (t.ex. pdf-dokument) genom att klicka på funktionsknappen ”Filer” och ladda upp där.
Därefter kan du skapa en ”Lista” och lägga någonstans på din sida där du vill att dina pdf-filer ska visas. Sedan är det bara att skapa en ny artikel i listan för varje fil som du vill ska finnas där.
I editorn väljer du ”Infoga” -> ”Infoga fil”.
På denna wikipediasidan finns en bra tabell som jämför program att bygga hemsidor med. Där ser man att det bara är två verktyg som bara ger tillgång till ftp.
http://en.wikipedia.org/wiki/Website_builder
Jag planerar att bygga om sajten senare i sommar för att även inkludera några av de jämförelser som finns i tabellen på wikipediasidan så man ska kunna få en bättre överblick.
Hoppas detta hjälpte till lite.
Hej
Jag har redan en domän men är inte nöjd med redigeringsverktyget som hör till. Kan jag använda Webnode till redigering istället eller finns det nåt annat?
Om jag kan använda webnode, hur kopplar jag sen till min domän?
Skapas det filer som jag kan ladda upp?
Hej Göran!
Webnode fungerar säkerligen för dina ändamål, men vi har själv aldrig testat att koppla på en domän där. Det går att köpa en domän via deras redigeringsverktyg, men huruvida det går att koppla på en domän som man redan köpt får du vända dig direkt till Webnode för att få reda på. Här kan du kontakta dem:
http://www.webnode.se/kontakt/
När man använder Webnode så bygger man sin hemsida direkt i webbläsaren. Man använder alltså inget FTP-program eller liknande för att ladda upp filer. Allt detta sköts automatiskt.
Lycka till!
Webnode tog bort mitt projekt utan att fråga mig. I villkoren saknas informationen om att webbsidan måste uppdateras efter ett angivet antal månader. Om allt mitt arbete med att lägga in information i ”webbsidan” har varit förgäves blir jag följaktligen mycket arg.
Hej Edwin.
Det var tråkigt att höra. Har du kontrollerat att du inte fått någon mail som hamnat i din skräppost om att hemsidan ska stängas ner? Jag kan inte tänka mig att Webnode skulle ta bort en sida utan att meddela detta först om inte något blivit fel. Jag skulle råda dig att vända dig till dem och be dem öppna upp sidan åt dig igen. Förhoppningsvis har de den möjligheten om man hör av sig i tid.
Hoppas du får ordning på detta!
hej!
Jag är nybörjare inom hemsidor och sådant, och jag funderar på att starta en foto sida där jag kan lägga ut mina bilder säkert så att ingen tar dem ifrån mig men så att jag senare skulle kunna sälja dem till de som vill ha dem. är detta en bra sida för sådant?
Hej!
Är du nybörjare så tycker jag Webnode lämpar sig utmärkt. Det går inte att hitta enklare verktyg att bygga hemsidor med om man är nybörjare.
Här har jag lagt upp några bilder från Barcelona i ett bildgalleri så du kan få se ett exempel på hur det kan se ut:
http://hemsida4.webnode.com/bildgalleri/
Du kan så klart ändra designmall så utseendet blir helt annorlunda, men själva bildgalleriet kommer fungera på samma sätt.
Det går inte att förhindra att någon laddar ner bilder på nätet. Man kan alltid gå runt sånt och t.ex. ta en skärmdump när man tittar på bilden och sno den på det sättet. Det bästa är att ladda upp bilder i mindre storlek och sämre kvalitet så att du kan sälja orginalbilderna som är stora och har hög kvalitet.
Hoppas du fått svar på dina frågor. 🙂
Hej
Hemsida eller blogg? Vilket är bättre och ”lättare” för en sorts förenings sida eller vad man ska kalla det. Vi ska fixa en sida för medlemmarna i våran hund klubb ska kunna gå in och se vad som händer på våran ute plan (agility). Där ska kunna finnas att man ser ifall det är bokad eller ledigt bara att åka o träna, man skulle åxå kunna skriva i meddelanden och ev planens dags sick. Skulle passa bra med en sida på fb men alla är inte med där.
Denna fråga kanske inte passade så bra just in här men jag vet noll om hemsidor och bloggar.
Hoppas någon kan hjälpa mig.
Med vänlig hälsning Gun
Hej Gun,
Detta är svårt att svara på utan att veta exakt vilka funktioner ni är ute efter.
Oklart om något system (vare sig man väljer blogg eller hemsida) har ett inbyggt bokningssystem vilket jag tycker det låter som att ni är ute efter eftersom ni vill kunna se om det är bokat eller ledigt.
I övriga avseenden så skulle det säkert duga med en blogg, men de hemsideverktyg vi skriver om här fungerar säkerligen minst lika bra. Då får ni dessutom en del extra funktioner som t.ex. forum som åtminstone Webnode har. Där skulle man kunna skriva dagens skick på banan och annat.
Mitt råd är att testa er fram lite med olika gratistjänster och se vad som passar.
Hoppas ni hittar något för er!
Hej! Hur kopplar jag min domän till min Webnode hemsida? Behåller jag ägarskapet av min domän ?
Hälsn Peter
Hej Peter!
När du har skapat din hemsida med Webnode så finns där möjligheten att koppla dit din egen domän. Där finns också instruktioner om hur du gör för att ändra inställningar på domänen du har idag för att peka den dit. Domänen kommer ligga kvar där du registrerat den och bara peka mot din hemsida på Webnode. Så ägarskapet kommer inte förändras.
Hittar du inte vart du gör detta i Webnodes system så är det bara att kontakta dem så hjälper de dig.
Lycka till!
Hej!
Har gjort en hemsida, men den går inte att hitta. Hur gör jag för att det ska gå att söka fram den på Google? Det går inte ens att få upp sidan fast man skriver hela adressen.
Med vänlig hälsning
Eleonore
Hej Eleonore,
Det du är ute efter kallas sökmotoroptimering. Efter att du skapat en ny hemsida kan det ta upp till ett par månader för Google att hitta och indexera sidan ordentligt. För att hjälpa Google på traven bör du försöka få så många andra sidor som möjligt att länka till din sida. Ett tips är att Google på ord som ”Länkbyten” och ”Länkvänner” och lägga till en länk till din hemsida på de tjänster som du finner lämpliga.
Skriver du hela adressen så ska du inte skriva i Googles sökfält utan i webbläsarens fält för detta.
Lycka till!
Hej! Jag undrar hur webbsidan kommer att se ut när den går över till gratisversionen? Kommer det jag lägger till nu försvinna? Det står att jag har en demoversion av premium och att efter 30 dagar får jag välja mellan att uppgradera eller ha gratsiversionen. Har ni något exempel på hur en webbsida som har gratisversionen ser ut?
MVH: David
Hej David,
Den exempelsida som vi har länkat till i den här recensionen är byggd med gratisversionen. Efter 30 dagar om man väljer gratisversionen så kommer hemsidan se ut precis som innan. Du kommer inte gå miste om någon information du lägger till nu innan.
Lycka till!
Hej
Har en fundering. Har lagt till fler sidor i menyfältet men får bara 4st att synas på startsidan, vad gör jag för fel?
Mvh Roger
Det är väldigt svårt att svara på vad som kan vara fel i detta fallet. Jag rekommenderar att du vänder till dig Webnodes support eller skriver på deras forum.
Lycka till!
hej!
Jag vill göra en hemsida att använda för olika resereportage med text och bilder. Passar Webnode för detta eller finns någon annat gratisverktyg som är bättre?
Kristina
Hej Kristina!
Resor är alltid trevligt att läsa om. Webnode fungerar utmärkt för detta skulle jag säga!
Lycka till!
Hej, tack för en informativ sida om att skapa hemsidor. Jag hade tänkt att använda webnode som verkar bra. Jag blev lite fundersam när jag skulle logga in för första gången, i inloggningen, att jag skulle ange hemsidans namn. Jag har inte bestämt mig än för vilket namn jag vill ha. Går det att ändra senare?
Hälsningar Ingemar
Hej!
När du loggar in på Webnode.com längst upp till höger så får du ange epostadress och lösenord. Väl inloggad kan du skapa flera olika hemsidor om du vill. Och du kan döpa dem till olika saker.
Lycka till!
När hemsidan går över i gratisversionen går det inte längre att lägga till nya artiklar under fliken nyheter. Något som jag hade missat. Måste nu fundera på annan hemsida. Förslag?
Mvh Claudia
Hej!
Ojdå, det var tråkigt att höra. Jag skulle rekommendera dig att testa Webydo som är en väldigt bra tjänst.
Hej. Jag har gjort en hemsida i Webnode och betalat för ett eget domännamn och publicerat sidan men den är fortfarande inte upplagd och det har snart gått en vecka. Vad ska jag göra? Känns just nu som det var slöseri på tid och att jag kastat pengar i sjön ungefär..
Hej Anna-Maj!
När man publicerat sin sida så ska den bli upplagd direkt. Det ska inte vara någon extra väntetid där, så om det fortfarande strular så behöver du kontakta supporten på Webnode. De kommer hjälpa dig.
Hejsan!
Jag har ett problem inom Webnode. Har gjort mig egna hemsida, inte betalat för den, men fortfarande arbetat med det. Går hur bra som helst, men ett problem uppstår när jag ska förhandsvisa den som en publicerad hemsida, då den inte räknar med hälften av det jag har gjort i hemsidan, vissa grejer finns inte ens kvar, men när jag förhandsvisar den i pågående arbete, finns alla länkar och allting kvar som jag har skrivit och lagt in. Väldigt konstigt, kommer inte på någon lösning, har ändrat webbläsare , men det fungerar bara när jag är inloggad som administratör, då ser jag allting jag har gjort, men ingenting syns från kundens perspektiv, om ni förstår hur jag menar. Väldigt konstigt och störande, har detta som ett arbete i min kurs och vill kunna bevisa för läraren att jag har gjort som jag skulle, men det går inte när han kollar, för det visar inte ens hälften jag har gjort.
Svara snarast tack.
Mvh Sam
Hej Sam!
Detta låter som ett märkligt problem, och jag tror att det bästa sättet att reda ut det är att kontakta supporten på Webnode.
Du når dem på [email protected]
Hej!
Jag har för ett tag sedan startat en blogg med hjälp av webnode och undrar om man någon stans kan se hur många som läser bloggen?
Hej!
När du loggat in på Webnode så får du välja ”Hantera hemsida”. Där finns en länk nästan längst upp till höger där det står ”Statistik”. Klicka där så ser du en massa statistik över dina besökare.
Hej igen!
Jag har en till fråga. Kan man göra så att man kan kommentera på bloggen? Och i så fall hur ska jag göra för att öppna ett kommentarsfällt?
Hej igen! 🙂
Detta är jag lite osäker på, men jag tror att man ska kunna koppla på något kommenteringsnätverk, typ Disqus. För att reda ut med säkerhet vad som går att göra så rekommenderar jag att du kontaktar Webnode support angående detta.
Lycka till!
Hej!
Verkar vara ett jätte bra program.
Finns det möjlighet, som på Wrodpress, att lösenordsskydda vissa sidor, dvs. att vill besökaren se sidan med ex. nyheter så måste de ange ett lösenord de får av mig.
Tack på förhand!
Hej Veronica,
Ja den möjligheten finns, men du måste i så fall skaffa något av deras Premium-paket.
Här kan du läsa mer:
https://www.webnode.com/support/index.php?/Knowledgebase/Article/View/426/
Lycka till!
Hej!
Jag ska göra en hemsida för en förening och de vill ha någon typ av anmälningsfunktion för aktiviteter. Kan man ha det i webnode?
Hej, ja detta tror jag faktiskt är möjligt i den nya Webnode 2.0 som kom ut i somras 2016. Där finns det möjlighet att skapa upp formulär lite som man vill ha dem. T.ex. som ett anmälningsformulär.
jag vill skapa en hemsida(handlar om finansiell rådgivning) där jag också har möjligheten att tjäna pengar på hemsidan genom reklam t.ex.. , går det man använder webnode? och jag läste lite tidigare kommentarer om trafik, vad är det? finns det bara ett maxantal som kan besöka min sida per månad? jag vill ju ha så många besökare som möjligt och kanske kunna tjäna pengar genom det.
Hej! Du kan absolut tjäna pengar på en webnode-sida genom reklam. Dock har du helt rätt i att det finns begränsningar i hur mycket trafik din sida får ta emot per månad. Det är inga problem att börja med gratisversionen och se hur långt det räcker. Jag tror du kan ha rätt många besökare utan att behöva betala. Speciellt om du ser till att din sida inte innehåller några stora bilder eller filmer. Här finns en lista över hur stor ”bandwidth” varje version av Webnode tillåter.
https://www.webnode.com/features-personal-websites/
Hej! Har kikat lite på webnote och det verkar ju riktigt smidigt!
Det jag inte verkar hitta är ett bra bloggformat då jag vill ha det under en flik där det är lätt att lägga upp nya inlägg som folk kan kommentera, är detta något som man ska kunna fixa?
Mvh
Hej Robin, det är möjligt att bloggfunktionen inte fanns i Webnode när du skrev detta, men sedan höstas så går det faktiskt att skapa en egen blogg med Webnode.
Hej! Jag råkade publicera sidan innan jag vill ha ut den på internet. Går det att ta bort den från webben?
Hej! Har man väl råkat publicera sin sida innan den är klar så finns det med Webnode inget sätt att avpublicera den utan att ta bort den helt vad jag vet. Däremot kan man dölja den från sökmotorerna enligt denna guide: https://www.webnode.com/support/index.php?/Knowledgebase/Article/View/3874/
Hej! Hur ser man om man har läsare/hur många man har?
Hej! Här finns en guide som förklarar hur du lägger in en besöksräknare på din sida: https://www.webnode.com/support/index.php?/Knowledgebase/Article/View/714/
Hej! Finns det någon gratis ”hemsida” där man kan lagra 4 GB? Det är bara ett släktarkiv med brev och foton så jag har inga stora krav på andra faciliteter. /Ann
Hej! Tyvärr är just lagringsutrymmet något som dessa gratistjänster håller tillbaka på för att just kunna erbjuda gratis tjänster. Mig veterligen finns ingen tjänst som erbjuder så mycket som 4GB. Är det någon här som känner till någon så är det fritt fram att kommentera! 🙂
Jag har just börjat jobba med en hemsida, ett litet kul projekt som jag hade på en annan sida tidigare. Men då webbhotellet lades ned så måste jag göra om den.
Nu är det så att min sida i första hand riktar sig till engelskspråkiga läsare. Därför ser det fruktansvärt korkat ut med en sidfot som säger ”skapat med Webnode” och eventuell reklam på svenska.
Går det inte ändra detta?
Hej,
Jag tror, men är inte helt säker, att det löser sig om du skapar din sida via denna länk istället: https://us.webnode.com/
Lycka till!
Hej,
Jag funderar på att göra en webbsida till mitt nystartade företag. Gick in på exemplet Wahlbergsgrafiska.se och undrar vilken mall den är gjord i? Tror att den skulle passa min verksamhet.
Tack på förhand!
Vänliga hälsningar,
Anette
Hej,
Tyvärr är det svårt för oss att se vilken mall som en sida använt sig av på Webnode, men vad jag kan se så har just det här exemplet bytt system till WordPress. Webnode är alltså inte längre systemet som använts för denna sida, så jag har nu uppdaterat våra länkexempel. Tack för att du gjorde oss uppmärksamma på detta och lycka till med er nya hemsida. 🙂